Meerjarenplan vreet de stadskas leeg

Op 26 april 2016, over deze onderwerpen: Financiën en Begroting
Dewael scheurt

Elke gemeente moet een meerjarenplan opmaken waarin de geplande investeringen, inkomsten en uitgaven worden opgenomen. Voor Tongeren oogt dat plan desastreus. 
Het door de meerderheid goedgekeurde meerjarenplan voorzag de voorbije drie jaar, ondanks kritiek van de N-VA, leningen van in totaal maar liefst 38 miljoen euro. De helft van dat geld zou enkel en alleen gebruikt  worden om lopende leningen af te betalen en te herfinancieren. Met deze begrotingstruc verschuift  het schepencollege dus de bestaande schulden gewoon naar later. Het zijn de volgende bestuursploegen die ze zullen moeten afbetalen, terwijl het huidige bestuur geld kan blijven uitgeven.

BIJKOMENDE LENINGEN SCHUIVEN SCHULDENLAST DOOR
Na drie jaar laat de stad nu plots, na aanhoudende kritiek van de N-VA-fractie, de 19 miljoen euro lopende leningen bestaan en voorziet men voor 17,5 miljoen 
bijkomende leningen. Bovendien wordt de stadskas (in feite de eigen middelen van de stad) leeggehaald. In 2013 zat daar nog 15 miljoen euro in, tegen 2018 resteert daarvan nog 377 000 euro.
Zelfs het overschot op de omzet van de stad (zo’n 4,5 miljoen) is niet voldoende om de jaarlijkse afbetalingslast van meer dan 5 miljoen op de bestaande leningen terug te betalen. Bovendien zal de stadsschuld op zes jaar tijd gestegen zijn met maar liefst 6 miljoen euro, terwijl we al bij de slechtste leerlingen van de klas zijn inzake schuld per inwoner.
Alle eigen middelen en reserves worden dus opgebruikt, de stadskas is leeg en de Tongenaar zal zich arm geleend hebben. Deze kritiek uitte de N-VA openlijk op de gemeenteraadszitting van 30 november 2015.

DEWAEL SCHEURT
De burgemeester duldt echter geen tegenspraak. Hij scheurde op deze gemeenteraad publiek een exemplaar van ons vorige huis-aan-huisblad kapot, kennelijk woedend doch zonder inhoudelijk enige uitleg te geven op de terechte kritiek van de N-VA-fractieleider.
De Tongenaar zelf voelt wel dat het mis  gaat met zijn stad en zegt steeds vaker  ‘onze stad is dood’. 
Dure prestigeprojecten zoals het  openluchtzwembad en de  openlegging van de Jeker zullen  de stad niet opnieuw tot leven  brengen maar alleen dieper in  de schulden storten.

Patrick Leenders
fractievoorzitter

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is