N-VA steekt stokje voor verkoop Infirmerie en Ursulakapel

Op 6 juni 2018, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen

Op de gemeenteraad van april heeft het schepencollege aan de gemeenteraad toelating gevraagd om de Infirmerie en de Ursulakapel, gelegen in het Begijnhof, te verkopen voor 690 000 euro. De stad Tongeren is eigenaar van het pand en geeft dit in concessie aan de uitbater.

Over welk historisch erfgoed gaat het?

Dit prachtige historische pand tussen Begijnhof en Jeker bevat een restaurant, een feestzaal, een mooie tuin met terras en de prachtig gerestaureerde Ursulakapel met tentoonstellingsruimte.

N-VA heeft vragen bij te lage verkoopprijs

De N-VA stelde zich vragen bij de bijzonder lage verkoopprijs. Het stadbestuur baseert zich alleen op de schatting van een landmeter, zonder onderzoek van vergelijkingspunten, en van een architect die simpelweg 20 jaar actuele huur- en concessievergoeding als verkoopprijs voorstelt.
Elke handelshuur loopt wettelijk 36 jaar. In Tongeren kan men echter eigenaar worden van een bijzonder waardevol historisch pand door het simpelweg betalen van 20 jaar huur. Onbegrijpelijk dat het stadsbestuur zoiets zelfs durft voorstellen aan de gemeenteraad.
Op de vraag van de N-VA hoeveel de restauratie in 2007 aan de stad heeft gekost kon men niet antwoorden. Evenmin op de vraag hoeveel het pand in de komende 20 jaar aan onderhoud en renovatie zou kosten indien de stad eigenaar zou blijven.

Verkoop voorlopig afgevoerd

Op de vraag van de N-VA moest het schepencollege ook toegeven dat, indien het pand later van eigenaar zou veranderen, men de toegang tot de kapel, de tuinen en de doorgang naar de Motten niet langer kon garanderen.
Het agendapunt werd door de burgemeester wijselijk, maar slechts voorlopig afgevoerd. Wij houden dit dossier in de gaten!

Patrick Leenders, fractievoorzitter

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is