N-VA vraagt ook in Tongeren ethiek in de politiek. Geen dubbele petjes!!!

Op 27 maart 2017, over deze onderwerpen: Wist je dat?
Dubbele petjes in Tongeren

De voorbije weken werd het nieuws beheerst door de schandaalsfeer rond de postjes en mandaten die politici, schepenen, ministers en parlementsleden buiten hun politiek mandaat nog "krijgen" in intercommunales en private handelsvennootschappen.

Er werd herhaaldelijk gewezen op het risico van tegenstrijdige belangen tussen het politiek mandaat en de andere "postjes".

Stadsbestuur draagt dubbele petjes en doet aan zelfbediening

Ook in onze stad Tongeren zouden de beleidsverantwoordelijken eens in eigen boezem moeten kijken.

Ook burgemeester draagt dubbele petjes
Uw burgemeester Dewael gaat "bijklussen" in de (politieke) adviesraad van Telenet, waar hij volgens de recent gepubliceerde cijfers van Telenet “dé topverdiener” is met een vergoeding van € 82.000 in vijf jaar tijd.

Met zijn petje van dikbetaalde Telenet-adviseur heeft hij door Telenet een financieel belangrijk telecomcontract voor publieke WIFI aan stad Tongeren laten aanbieden en in maart 2016 heeft hij met zijn petje van burgemeester deze overheidsopdracht voor en bedrag van 154.000 euro gegund aan hetzelfde Telenet, waar hij als “adviseur” op de loonlijst staat. Van tegenstrijdig belang heeft hij blijkbaar nog nooit gehoord. Zelfbediening noemt men dat.

Mogelijk heeft uw burgemeester Dewael als "adviseur" van Telenet er ook voor gezorgd dat het winkelpunt van Telenet, dat jarenlang gevestigd was in een bekende elektrozaak in het centrum van Tongeren, in 2013 plots verhuisde naar T-Forum. De groeiende en inmiddels dramatische leegstand van het handelscentrum in onze stad was hem blijkbaar geen zorg.

Uw schepenen Schiepers, Vrancken en Christiaens zitten in de raad van bestuur van N.V. Plinius, die het Pliniuspark met zwembad heeft gebouwd en ook uitbaat. Miljoenen euro's investerings- en exploitatiekosten worden door stad Tongeren doorgesluisd naar de N.V. Plinius, die als private vennootschap zelf buiten elke democratische controle valt.

Met hun petje van bestuurders vragen de bewuste schepenen miljoenen subsidies aan de stad Tongeren en daarna gaan dezelfde schepenen met het petje van stadsbestuur in het schepencollege en in de gemeenteraad zetelen om aan zichzelf deze subsidies toe te kennen. Van tegenstrijdigheid van belangen tussen hun schepenambt en hun "postje" van bestuurder willen ze niet horen en de herhaalde bezwaren hiertegen vanuit de N-VA fractie leggen ze gewoon naast zich neer.

Erg netjes is dat allemaal niet…en dan maar verwonderd zijn dat de burger zijn vertrouwen in de politiek verliest.

We mogen hopen dat het stadsbestuur van Tongeren, burgemeester op kop, zijn lessen trekt uit de recente politieke schandalen en aan hun politiek mandaat terug de waardigheid geeft die het verdient, zonder zweem van geldgewin en behartiging van tegenstrijdige belangen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is