Niels Vandeweyer wordt jongste OCMW-raadslid van Tongeren

Op 24 maart 2017, over deze onderwerpen: Activiteiten & Afdelingswerking

Op donderdag 5 januari 2017 legde Niels Vandeweyer, in het bijzijn van familie en vrienden, de eed af als jongste OCMW-raadslid van Tongeren.

“Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”, zwoer hij plechtig. Maar wat houdt dat mandaat nu in? Niels deelt zijn mening.

OCMW - Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn

Niels met zijn ouders

Voor veel mensen is OCMW een nietszeggende benaming. Het OCMW heeft als kerntaak de zwaksten in onze maatschappij de nodige bestaansmiddelen te geven voor een menswaardig leven. Wat houdt dit nu in?
Het OCMW keert aan zij die het nodig hebben bestaansmiddelen uit in de vorm van een leefloon.
Vandaag de dag houdt een menswaardig leven dat men voldoende kan eten, zich kan kleden, zich kan huisvesten, zich kan verzorgen en toegang heeft tot de gezondheidszorg.

Meer taken

Samen met de gemeenten krijgen OCMW’s tegenwoordig meer bevoegdheden en opdrachten. Kinderopvang, ouderenzorg, sociale woonbegeleiding, budgetbeheer, budgetbegeleiding, bedeling warme maaltijden, klusjesdienst, poetsdienst,… Het takenpakket van het OCMW wordt steeds uitgebreider. Voor de mensen is dit een goede evolutie, voor de stad zijn dit heel wat extra uitdagingen. Ook N-VA Tongeren gaat deze uitdagingen aan!

Woonbegeleiding op maat

Ruimtelijke ordening en woonbeleid interesseren mij enorm. Ook deze thema’s komen aan bod in het OCMW. Veel mensen, ook in Tongeren, hebben moeite met het vinden van een degelijke woning.

Op de private huurmarkt is er niet altijd iets beschikbaar voor iedereen. Het OCMW kan hier in tussenkomen door in noodopvang te voorzien of door privaat te huren en door te verhuren aan zij die het nodig hebben.

Mensen kunnen vaak pas aan een toekomst denken als de thuisomgeving stabiel en aangenaam is. Velen kunnen, dankzij het OCMW, een negatieve spiraal doorbreken om zo aan de toekomst te kunnen bouwen. Uiteindelijk moet men dan weer volledig zelfstandig op de normale koop- of huurmarkt terecht komen en ook hierin wordt men begeleid.

Met volle goesting!

Ik kijk er echt naar uit om, samen met mijn collega-raadslid Renaat Paque, nuttig werk te leveren. Dit is mijn eerste “publiek mandaat”, dus ik sta te poppelen om heel wat bij te leren. De komende twee jaar zal ik mij in ieder geval de volle 100% inzetten voor deze nieuwe uitdaging.

Leeftijd: 23 jaar (°13-08-1993 te Tongeren)
Woonplaats: de Merkenstraat (Aterstaose)
Hobby’s: fitness, zwemmen, muziek luisteren/spelen, reizen, lezen,…
Favoriet vakantieland: Frankrijk
Favoriete film: The King’s Speech
Favoriete denker: Edmund Burke
Email: niels.vandeweyer [at] n-va.be
Fb: www.facebook.com/VDWNiels
Twitter: www.twitter.com/VandeweyerNiels

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is