Waarheen met Tongeren?

Op 6 juni 2018, over deze onderwerpen: Beleid en Plannen

Het Vlaams gewest heeft recent een studie laten uitvoeren over de evolutie van de inwonersaantallen in de verschillende gemeenten. Voor Tongeren stellen wij vast dat het aantal inwoners zeer traag stijgt.

Eind 2007 waren er 29806 Tongenaren. 10 jaar later stond de teller op 30865. Dit betekent een stijging van 3,0 % over 10 jaar. Volgens de vooruitzichten beginnen wij het jaar 2028 met 31445 bewoners. Dit betekent een krimp in stijging tot maar 1,9%.

Wat wij ook moeten vaststellen is de verdere veroudering van onze bevolking, vooral van de 65+ers en meer bepaald de 80+-ers (zie diagram).

Deze bestuursperiode loopt op zijn einde. Het nieuwe bestuur dat aantreedt zal moeten rekening houden met deze prognose. De toekomstige bouwprojecten zullen veel meer dan nu moeten inzetten op stadskernvernieuwing en herbevolking van de binnnenstad. Projecten zoals Heuveldal, de vroegere Ambiorixkazerne, de nieuwe ontwikkeling in Koninksem richten zich vooral naar jonge gezinnen. Wij mogen niet langer inzetten op grote projecten met honderden wooneenheden. Onze open ruimten aan de rand van de stad moeten zoveel mogelijk gevrijwaard worden.

Wonen in de stad heeft  belangrijke voordelen. Zeker de ouderen trekken naar het centrum omwille van de dichtbij gelegen voorzieningen. Het centrum, ook het handelscentrum, vraagt wel een update. Daarin moet het stadsbestuur een regisserende rol spelen. Het daarvoor opgerichte Autonoom Gemeentebedrijf kan naast elkaar gelegen en vaak te kleine lege winkelpanden aankopen. Deze kunnen  dan ontwikkeld worden tot mooie en grotere winkelpanden en aangename wooneenheden. Een bewoond winkelcentrum brengt nieuwe bedrijvigheid in de stad.Hierbij moet het bestuur streven naar het ontwikkelen van een eigen bouwstijl. Een stijl die rekening houdt met de historische context en tegelijk ook vernieuwend is, maar vooral typisch Tongeren is.

Greta Vermeulen
gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is