Wijk-Werken:Tongeren neemt geen initiatief

Op 3 mei 2018, over deze onderwerpen: Sociale Economie

PWA was een organisatie die de tewerkstelling verzorgde voor mensen die in het reguliere arbeidscircuit moeilijk aan de bak geraken. PWA was een vzw van het stadsbestuur. Zij werd sinds 1 januari vervangen door Wijk-Werken.
Minister Muyters heeft met deze wijziging de bedoeling om meer werknemers op termijn te laten doorstromen naar een reguliere job. De gemeenten werden uitgenodigd op dit vlak initiatieven te nemen. Zij kunnen alleen of in samenwerkingsverband met andere gemeenten een werking opstarten.
Tongeren behoort tot het kransje van de 11 gemeenten (op de 308 Vlaamse gemeenten) die dit niet  hebben gedaan. Zij kiezen gemakshalve voor het doorschuiven van deze plicht naar de VDAB.
Wij hadden niet anders verwacht. In het begin van de legislatuur heeft men ook geen initiatief genomen om de “Werkwinkel” in eigen beheer te houden bij de Sociale Dienst van de stad of het OCMW.
Recenter werd het dienstenchequebedrijf TO DO aan de privé verkocht. Oké, dienstenchequebedrijven  zijn geen taak voor de overheid. De PWA echter wel en Wijk-Werken dus ook.
Een lokaal bestuur  kan uiteraard meer impulsen geven om de eigen bevolking te helpen. Het staat dichter bij de mensen die nood hebben aan de sociale begeleiding naar werk. De stad weet ook beter welke de behoeften zijn van de bevolking en ze kan zo de juiste sectoren kiezen waar Wijk-Werken nuttig en nodig is.
Alles aan de VDAB overlaten is een keuze uit gemakzucht. De regisseursrol die de stad zou moeten opnemen op het vlak van sociale tewerkstelling, heeft ze hierdoor uit handen gegeven.
Hieruit blijkt hoe weinig ambitie ons bestuur heeft in de zorg voor kwetsbare profielen in het kader van de lokale tewerkstelling. Dit bestuur heeft zijn sociale gelaat verloren.

Greta Vermeulen
Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is