Fusie Tongeren-Borgloon: een opgedrongen huwelijk

Op 24 september 2021, over deze onderwerpen: Beleid en Plannen

Als een donderslag bij heldere hemel moesten de Tongenaren en de inwoners van Borgloon in augustus in de pers vernemen dat Tongeren en Borgloon gaan fusioneren. N-VA Tongeren noch de overige oppositiepartijen werden hierover voorafgaand ingelicht, hoewel dit in februari uitdrukkelijk door ons op de gemeenteraad werd gevraagd. Naar de mening van de inwoners van beide steden werd nooit gevraagd. 

De schaalvergroting heeft als voordeel dat de Vlaamse overheid deze fusie beloont met een schuldovername voor beide gemeenten samen ten belope van 21 miljoen euro. 

Deze financiële voordelen wegen echter niet op tegen de grote nadelen van een fusie van twee armtierige steden, die beiden slecht scoren op vele domeinen, zoals de zeer hoge schuldgraad per inwoner, de zeer hoge werkloosheidsgraad, een te groot personeelsbestand (711 voltijdse), zeer hoge graad van (kinder-)armoede, grote leegstaand van woningen en handelspanden, grotere vergrijzing dan in de gemiddelde gemeente, enz....

Borgloon heeft bovendien in de twee laatste legislaturen te weinig geïnvesteerd, o.a. in woonzorgcentra, zodat deze achterstand na de fusie moet worden ingehaald.

Dus twee slechte leerlingen van de klas die denken dat hun fusie alles kan oplossen...

Daarnaast wordt de eigenheid miskend van zowel Tongeren als Borgloon. Tongeren als oudste en eerste Stad heeft véél geld geïnvesteerd in imagebuilding en slaagt erin om veel cultuurtoeristen aan te trekken. Borgloon trekt door zijn agrarisch karakter vooral natuurtoeristen aan. 

Het risico is reëel dat met een fusie beide steden hun “merk” en hun eigenheid verliezen.

Over de nieuwe naam van de fusie wordt nog niets gezegd, doch dit zal ongetwijfeld uitkomen op een compromis dat het kwaliteitsmerk “Tongeren” zal schaden.

Zulke fusieplannen zijn dus zeer ingrijpend op de identiteit en de eigenheid van onze stad. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de mening van de inwoners niet gevraagd wordt, méér zelfs, dat de inwoners hierover zelfs niet geïnformeerd worden en de fusieplannen in de pers moeten vernemen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is